Δευτέρα, 20 Απριλίου 2026
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Σε εφαρμογή 18 μειώσεις φόρων - Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2025 19:44
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: To Κογκρέσο και τα F-16 - Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 17:04

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑ…ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΟΡΟ

ΒΙΟΚΑ ΠΟΡΟΥ

Είναι γεγονός ότι η ορθή διαχείριση των υγρών αποβλήτων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους τους Δήμους και ιδιαίτερα δε για τα νησιά μας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Νομοθεσίας (ΚΥΑ 170766, ΦΕΚ Β΄/69/22-01-2016), με υποχρέωση εφαρμογής από 1/1/2020.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σαν πρώτο βήμα εξασφαλίστηκε η προέγκριση της χρηματοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της τριτοβάθμιας επεξεργασίας της Ε.Ε.Λ. Πόρου-Γαλατά. Παρόμοιες δράσεις προγραμματίζονται να γίνουν και για τα υπόλοιπα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται η απαίτηση για την αντιμετώπιση των 78 ρύπων προτεραιότητας, ιδίως των υπολειμμάτων αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών, αναλγητικών φαρμάκων, κλπ.
Η τεχνολογία τριτοβάθμιας επεξεργασίας επιτρέπει χρήση χωρίς περιορισμούς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ θα πρέπει να συνδυάζεται και με τις υπάρχουσες λειτουργικές δομές.
Πάγια πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου είναι η επαναχρησιμοποίηση του υδάτινου προϊόντος της τριτοβάθμιας επεξεργασίας για την κάλυψη οικιακών και αρδευτικών αναγκών ως ανταποδοτικού αγαθού στους κατοίκους και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Συμπερασματικά, η προτεινόμενη λύση:
- Έχει συγκριτικά μικρότερο κόστος εφόσον μειώνονται οι ανάγκες μεταφοράς νερού σε σχέση με τις υπάρχουσες.
- Εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας (λιγότερες kWh/m3).
- Μειώνεται η απόρριψη λυμάτων στον θαλάσσιο αποδέκτη (μηδενική απορροή).
- Διασφαλίζεται εξοικονόμηση υδατικών πόρων και συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Το σημαντικότερο, όμως, όλων των πλεονεκτημάτων είναι ότι:
- Εξασφαλίζεται ένας υδάτινος πόρος σταθερός και ανεξάρτητος από τις κλιματικές συνθήκες, ο οποίος μέχρι τώρα χανόταν. Το θέμα είναι κορυφαίο, ιδιαίτερα για τα νησιά μας, την περίοδο της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.