• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Σε εφαρμογή 18 μειώσεις φόρων - Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2025 19:44
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: To Κογκρέσο και τα F-16 - Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 17:04

Στις 28 Δεκεμβρίου τελικά ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης των Ιωαννίνων.

plateia kentriki

Το άγαλμα του Πύρρου, τα δέντρα και τα περίπτερα

Ο διαγωνισμός είχε βγει στον αέρα από τον Δήμο Ιωαννιτών στα μέσα Οκτωβρίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αρχιτεκτονικών προτάσεων την 11η Δεκεμβρίου.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να δώσει την παράταση, καθώς τα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων μελετητών ήταν πολλά, όπως προκύπτει και από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr).

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η όποια αρχιτεκτονική πρόταση πρέπει να λάβει υπόψη της διάφορες παραμέτρους: από την ιστορικότητα της πλατείας και τη σχέση της με τα διπλανά κτίρια (Όαση, Περιφέρεια, Δικαστικό Μέγαρο) και τη γειτνίασή της με τη λεωφόρο Δωδώνης μέχρι το υπόγειο πάρκινγκ και τη σύνδεσή της με τη μεταλλική πεζογέφυρα και το πάρκο του παλαιού Δημαρχείου. Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν απλά, αλλά δεν είναι.

Καταρχάς, ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων, ακόμα και από το Ρόντερνταμ της Ολλανδίας.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έδωσε μια σειρά από επεξηγήσεις για τον διαγωνισμό. Από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν από τους μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενους μελετητές, αφορούν τη δυνατότητα μετακίνησης των περιπτέρων, της πεζογέφυρας και του αγάλματος του Πύρρου (του οποίου η αισθητική έχει αμφισβητηθεί έντονα από την τοπική κοινωνία), αλλά και τους περιορισμούς που υφίστανται στη φύτευση.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις της υπηρεσίας, το βάθος φύτευσης κοντά στην Όαση δεν ξεπερνά τα 20 εκατ., ενώ φτάνει στα 150 εκατ. στην άλλη μεριά της πλατείας, προς το Δικαστικό Μέγαρο. Όσο για τα περίπτερα, την πεζογέφυρα και το άγαλμα, η θέση που εκφράζεται, είναι ότι μόνο η πεζογέφυρα δεν αποτελεί αντικείμενο του διαγωνισμού. Για τα άλλα δύο ζητήματα, η υπηρεσία υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πρόταση για μετακίνηση ή απομάκρυνση δημιουργεί κινδύνους νομικών εμπλοκών. Κάτι τέτοιο ισχύει βέβαια κυρίως για τα περίπτερα, καθώς εμπλέκεται ακόμα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η υπηρεσία, μετά από ερώτημα ενδιαφερόμενων, δεν αποκλείει πάντως από τον διαγωνισμό και τον ανασχεδιασμό της νησίδας της λεωφόρου Δωδώνης μπροστά από την πλατεία, με την υποσημείωση ότι δεν πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της σημερινής κυκλοφοριακής κατάστασης.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.