
Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη στο Συνέδριο για την Αυτοαπασχόληση των Νέων που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής
Την ανάγκη να έχει η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και στη δρομολόγηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αυτοαπασχόληση των Νέων, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τη σημασία να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καλό των πολιτών και του τόπου τους. «Αν δεν υπάρξει τοπική ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί ποτέ ο στόχος για εθνική ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της απασχόλησης στους νέους τόνισε πως βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση στην αγορά εργασίας έναντι των μελών του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς δυσκολότερα εξέρχονται από το καθεστώς της ανεργίας, ενώ παράλληλα ευκολότερα εισέρχονται σε αυτό, καθώς:
Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της ανεργίας, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους νέους, είναι το γεγονός ότι μερικά από τα καλύτερα «μυαλά» της χώρας μας φεύγουν στο εξωτερικό, σε μία προσπάθεια αναζήτησης καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών.
Σκιαγραφώντας τη θλιβερή εικόνα σχετικά με την ανεργία στους νέους ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία της Eurostatσύμφωνα με τα οποία τον Μάιο του 2016, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν στην Ελλάδα αγγίζοντας το 50,4% αλλά και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, βάσει των οποίων πάνω από 50.000 άνθρωποι προστέθηκαν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ τον Αύγουστο του 2016, σε σχέση με τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Συγκεκριμένα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 896.562 άτομα τον Αύγουστο από 846.000 που ήταν τον Ιούλιο.
Ειδικότερα για τους νέους 15-19 ετών αυτοί ανέρχονται σε 6.813 άτομα, οι νέοι 19-24 σε 62.129 και οι νέοι 25-29 ετών σε 121.626. Το ποσοστό των νέων ανέργων έως 29 ετών, ανέρχεται στο 20% επί του συνολικού αριθμού των ανέργων.
Σχετικά με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος επισήμανε ότι δομούνται σε δύο πυλώνες:
Ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των δράσεων αυτών, όρισε στην ομιλία του τις εξής:
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό των δράσεων με σκοπό την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.
Στο συνέδριο εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και οικοδεσπότης Ν. Σαράντης, ο Πρόεδρος της ΠΕΤΑ και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ.Γκοτσόπουλος, πολλοί Δήμαρχοι και φορείς της Αυτοδιοίκησης από το εξωτερικό.


Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω
Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη
Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.